Arıza göstergeleri araçların gösterge panellerinde sıkça karşılaştığımız işaretlerdir. Her bir araç sürücüsü aracında herhangi bir sorun ortaya çıkma ihtimaline karşı aracının arıza lambalarının ne anlama geldiğini bilmelidir. Noyan Rent A Car ailesi olarak arabalarda en sık yanan arıza lambaları ve anlamlarını sizler için yazımızda derledik.
1. Hararet Göstergesi
Hararet göstergesi en sık karşılaşılan arıza lambalarından biridir. Araçların yanlış kullanımı beraberinde araç motoru gereğinden fazla ısınabilir. Bu durum araba motorunun hararet yapması olarak da bilinir.
Hararet göstergesi yandığında yapmanız gereken ilk şey arabanızı uygun bir yerde durdurmak ve motorunun soğuması için aracınıza zaman vermek olacaktır. Bu işlem hararet göstergesinin tekrar yanmaması için yeterli değildir.
Araç motorunun normal sürüşte ısınıyor olması teknik bir arızanın habercisidir. Aracınızı en yakın teknik servis noktasına götürmeniz gerekir.
İlginizi Çekebilir! Dünyanın En İlginç Trafik Kuralları
2. Motor Yağ Basıncı Uyarı Göstergesi
Motor yağ basıncı uyarı göstergesi aracın gösterge panelinde yandığı andan itibaren aracınız size sinyal vermeye başlar. Arıza göstergeleri arasında sık karşılaşılanlardan biridir. Bu ikaz lambası aracın motor yağ basıncının düştüğünü anlatır. Lamba yandığı zaman aracınızı durdurup teknik servisi aramanız önerilmektedir.
Aracın motor yağ değişiminin yapılması bu sorunun en sık gerçekleştirilen çözüm yollarından biridir. Ancak motor yağ basıncı göstergesinin yanmasının başka nedenleri de olabilir. Bu nedenle profesyonel destek alınması önerilir.
3. Şarj Sistemi İkaz Göstergesi
Arıza göstergeleri arasında yer alan şarj sistemi ikaz göstergesi araç aküsünün boşaldığını haber verir. Sürüş halinde iken şarj sistemi ikaz göstergesi yandığı andan itibaren araçta elektrik harcayan uzuvların kapatılması önerilir.
Akünün şarjının bitmesi beraberinde aracınızın hareket edememesine neden olacaktır. Bu nedenle düzenli akü kontrolü yaptırmanız önerilir. Şarj sistemi ikaz göstergesi yandığında ise aracınızı en yakın servis noktasına götürmeniz gerekir.
Geçici olarak akü şarj edilmesi yöntemi ile sorundan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Ancak bu yöntemin geçici olduğunu unutmayın. Ömrünü dolduran akünün mutlaka yenisi ile değiştirilmesi gerekir.